Een greep uit onze glastechnieken
Glas en Bewerkingstechnieken

Binnen ons atelier werken we met vele glassoorten en glastechnieken. Technieken die glazen grafmonumenten, maar ook andere glazen toepassingen een speciale uitstraling geven.

Onderstaand een aantal glastechnieken en decoraties met glas die wij in ons atelier uitvoeren.

Glassoorten

Glas is er in vele soorten en kleuren. Toch wordt, uit de vele glassoorten, het blanke float glas veelvuldig gebruikt als basis voor een gedenkteken. Float glas heeft niet alleen een serene uitstraling, het laat zich ook op veel mogelijke manieren bewerken en kleuren. Bij uitstek een soort glas waarmee unieke combinaties te maken zijn.

Combinatie materiaalsoorten
Veel vaker wordt tegenwoordig gekozen om materiaalsoorten en bewerkingen van materialen met elkaar te combineren.
Hierdoor ontstaan veel mogelijkheden om een gedenkteken een geheel eigen sfeer en uitstraling te geven.

Zandstralen

Wij kunnen met zandstralen opschriften en figuraties in het glas aanbrengen. Zandstraalfiguraties en beletteringen hebben een tijdloos karakter en kennen een levenslange duurzaamheid.
Opschriften kunnen in iedere opstelling en elk gewenst lettertype worden uitgevoerd, ook in een eigen handschrift. Zuiver en strak. Zowel in helder als in transparante achtergrond.

Glasfusing en glassmelten

Onder hoge temperatuur versmelten wij het glas in onze in moderne glasoven, waarbij een grote variatie in structuren aangebracht kan worden.  Een belangrijk en zeer gevoelig proces waarbij onze ervaring erg nuttig is.

Ook kunnen we motieven verwerken in de smeltstructuur zoals bijvoorbeeld een hand- of voetafdruk. Het aanbrengen van een decoratieve structuur verandert het transparante karakter van het glas en daarmee de lichtval.

Desgewenst kan het glas tevens in kleur worden uitgevoerd of van kleur worden voorzien, waardoor het samengesmolten glas een warm aanzien krijgt.
Gesmolten glas is extreem duurzaam en bestand tegen alle wind- en weersinvloeden.

Het kleuren van glas

Wij kunnen het glas door middel van Gekleurd glas, glaskorrels, glasemailles en glascoatings extreem duurzaam uitvoeren.
De kleuren worden met verhittingstechniek (eventueel gecombineerd met
structuursmelten) op en in het glas aangebracht waardoor dit een eenheid vormt.

Wij beschikken over meerdere glastechnieken om het grafmonument of gedenkteken
van figuraties en glaskleuren te voorzien.

Goudinleg en goudfusing

Een van de oudste en meest ambachtelijke technieken is het blad-vergulden. Wij hebben deze kunst weer afgestoft en kunnen deze daarom in allerlei varianten aanbieden. Dit betreft dan onder andere het aanbrengen in de gezandstraalde tekst waardoor deze de karakteristieke bladgoudstructuur krijgt.

Naast uitwendig toepassingen kunnen we ook goud verwerken in onze smelttechnieken. Hierbij wordt het goud opgesloten tussen de verschillende glaslagen en op ca. 800 graden versmolten. Bij deze techniek zal de glans en structuur een permanent karakter hebben met in principe een onbeperkte duurzaamheid.

Gebogen Glas

Gebogen glas geeft een extra dimensie aan een glazen grafmonument of gedenkteken.
Het strakke lijnenspel wordt doorbroken en er ontstaat een vloeiende of glooiende vorm.
Het glas kan zowel in enkele als dubbele vorm gebogen worden. Door gebogen glas te combineren ontstaan er talloze variaties en unieke vormen.

AnnaAnna Glasatelier & Ontwerp kent als geen ander de technische mogelijkheden van het buigen en zijn wij in staat glaselementen van bijvoorbeeld 19 mm te buigen.
Daarnaast kan deze buigtechniek gecombineerd worden met bijvoorbeeld smelt- of emailleertechnieken om zo de gebogen glasplaat van structuur en/of kleur te voorzien.

Appliqueren met glas

Gekleurd glas kan met speciale daartoe ontwikkelde, watervaste lijmen op een basis van helder glas verlijmd worden. Deze artistieke techniek geeft extra accent aan contrastrijke ontwerpen. Deze techniek is ook wel bekend onder de naam Glas-appliqué.

Fototechniek in glas

Binnen ons atelier bieden we een verschillende fototechnieken op glas. Deze technieken hebben elk een eigen uitstraling, houdbaarheid en toepasbaarheid.
Daarbij zijn sommige technieken meer geschikt voor kleinere en andere meer voor grotere afmetingen. Denk hierin aan bijvoorbeeld reclameborden of gevelbekleding, waarbij we dankzij nieuwe technologie en speciale UV coatings zijn de kleurpigmenten krasvast en duurzaam op het glas kunnen drukken. Met pigmenten en UV stabiel en daardoor lichtecht.
De afwegingen naar de meest geschikt techniek is dus afhankelijk van het ontwerp en toepassing.

Potloodtekening gesmolten in glas

Een smelttechniek die bij uitstek geschikt voor het aanbrengen van eenvoudige kleurrijke kindertekeningen.
De potloodkleuren worden onder hoge temperatuur in het glasoppervlak versmolten en daarmee vereeuwigd.

Randafwerkingen van glas

Ieder glasmodel ontstaat pas na nodige snij en slijpwerk. Na het snijden en breken zijn de snijzijdes nog scherp. De eerst volgende stap is de randafwerking.
De randen kunnen op meerdere manieren bewerkt, afhankelijk van bewerkingstechniek worden randen geslepen of gesmolten.
Ook sommige ‘ruwe’ randen kunnen een gedenkteken een extra uitstraling geven.
Eén van de randafwerkingen die daar een bijzonder voorbeeld in geeft is het knabbelen van glas.

Inkleuren van teksten

Met deze techniek worden gegraveerde figuraties en teksten van kleur voorzien.
Op ambachtelijke wijze worden de verfkleuren op het glas aangebracht.

Er is keuze uit 62 kleuren, wat een kleurenvoorkeur vrijwel zeker realiseerbaar maakt.

Ook middels verhitting kunnen kleuren worden aangebracht waardoor en nog grotere duurzaamheid gegarandeerd kan worden.

Poederfusing op glas

Poederfusing is een ambachtelijke techniek. Niets is wat het lijkt wanneer de poeder wordt aangebracht. Maar zodra deze uit de oven komt heeft de afbeelding zich getransformeerd in prachtige kleuren en figuraties op creatieve wijze kunnen worden aangebracht.  Voor altijd. 

glazen grafsteen met persoonlijke figuratie duurzaam in glas

Versmolten Emaille kleurstoffen

Gesmolten glas met Emaille kleurstoffen geeft altijd een bijzonder resultaat. De smeltpatronen en gasvorming is maar beperkt te beïnvloeden waardoor er altijd een uniek kunstwerk ontstaat. Reproductie is onmogelijk en dat maakt deze techniek juist zo bijzonder. De kleurstelling zal nooit verbleken of verweren dus is dit een extreem duurzame kleurtechniek.