Geen traditionele granieten gedenktekens
Graniet en glas in unieke en persoonlijke gedenktekens

Graniet, nooit standaard
Doordat graniet uit vele verschillende groeves worden gewonnen en gezaagd zijn deze er ook in talloze kleurscharkeringen en structuren. Dat maakt graniet een natuurproduct pur sang.

Binnen ons atelier hebben wij een selectie voor je gemaakt uit de meest voorkomende granietsoorten. Naast een glanzende (gepolijste) oppervlakte afwerking of matte (gezoete) afwerking is het ook mogelijk het graniet te bewerken in: gekapt, leather finish, branden, gezandstraald etc.

Wij adviseren je graag hierin.

Ambacht en geduld
Graniet en natuursteenbewerkingen

Gepolijst
Het oppervlak is weerkaatsend met hoge glans. Witte vlekken, aders, aard en structuur van fossielen worden duidelijker. Ook kleuren worden versterkt.

Fijn gezoet
Het zoeten gebeurt onder besproeiing met water en wordt verwezenlijkt met behulp van reeksen schuurkoppen. De korrel van de schuurkoppen bepaalt het beoogde resultaat. het oppervlak vertoont een kleine, lichte weerspiegeling en is effen en mat. Er zijn geen zichtbare groeven aanwezig.

Ruw bekapt of gehakt
Deze bewerking wordt nog volgens de oude traditie met de handgehakt. Ook kunnen familiewapens, figuraties en ornamenten uitgehakt worden. Het ruw bekapte geeft een stoere, natuurlijke en persoonlijk uitstraling. Tegenwoordig worden omrandingen en staande letterplaten ook vaak rondom ruw gekapt.

Gevlamd
Een vlam wordt onder een hoek van 45° op de plaat gericht. De thermische schok veroorzaakt het wegspringen van de oppervlakkige korrels, wat de specifieke ruwe textuur teweegbrengt. Het oppervlak vertoont ruwe, min of meer glinsterende korrels, onregelmatig van vorm en heeft als voordeel dat het een zeer natuurlijk effect heeft.

Gezandstraald
Om het mooiste effect te verkrijgen worden de platen eerst licht verzoet. Zo worden de zaagsporen verwijderd. Daarna wordt gezandstraald. Het  oppervlak krijgt hierdoor een ruw maar zeer fijn gekorreld uitzicht. Deze afwerking is toe te passen op graniet en witsteen en is geschikt voor buiten toepassingen.

Gebouchardeerd
De bouchardeerhamer wist letterlijk alle sporen uit van de vorige bewerkingen. Een mechanische hamer slaat op de platen en laat peen puts achter op het oppervlak. Het uitzicht van het bewerkte vlak varieert met de grootte van de hamer, het aantal punten op de hamer (grof = 8 punten; fijn = 25 punten) en de kracht van de slagen.

Leather finish
De zacht geborstelde afwerking accentueert de natuurlijke kleur van het materiaal. De glooiende oppervlakte afwerking geeft een uniek gevoel bij aanraking, vergelijkbaar met een “Leather Touch-feeling”. Leather finish is bruikbaar voor diverse toepassingen en geeft sluit het natuursteen min of meer af.